Безспорно зимата е красива. Натрупалият през почивните дни, най-вече в неделя, бял сняг разкраси планинските местности и високите населени места в община Асеновград. Освен красота обаче мокрият сняг доведе със себе си и доста проблеми. Над 60 аварийни екипа на Електроразпределение Юг работеха за възстановяване на електрозахранването в Югоизточна България, засегнати бяха основно планинските райони, но не само. Няколко населени места в Асеновградско останаха без ток, на места в продължение на повече от 24 часа. Сред засегнатите бяха жителите на Лясково, Тополово, Новаково, Конуш, Косово. Част от кв. „Горни Воден“ също остана без електрозахранване до тази сутрин. „Причина за авариите са снеговалежът и силният вятър, множество паднали дървета и клони, в резултат на което са скъсани въздушни електропроводи средно и ниско напрежение“, коментираха от EVN. Освен с липсата на ток, живеещите във високите села в Асеновградско се сблъскаха за пореден път и с трудното придвижване по пътищата тази сутрин. След като температурите снощи паднаха доста под нулата, сутринта се образуваха поледици. Малко преди обяд наша проверка показа, че пътят над Асенова крепост, за селата Лясково, Яврово и Добралък, е опесъчен, но шофьори споделиха, че това е направено едва след 9 ч. сутринта. От Общината заявиха, че всички екипи по снегопочистването са били мобилизирани и са работили на терен. Имало е подаден сигнал за паднало дърво по пътя за Асенова крепост, но екипи на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Асеновград бързо са разчистили пътното платно. В най-високите части на общината снежната покривка бе около 20 см., днес вече тя се топеше.

А Пловдивската пожарна информира, че в техния оперативен център са подадени стотици сигнали, свързани с резултата от лошото време. Хората са търсили помощ за разчистване на паднали клони и дървета върху автомобили. За щастие са констатирани само материални щети.

„Извършени са над 150 аварийно- спасителни и помощни операции, ликвидирани са и 6 пожара“, уточняват от регионалната дирекция, като добавят, че над 30 пожарникари и спасители са работили денонощно. Екипите от Асеновград също бяха натоварени, отзовавайки се и на сигнали в селата от родопската яка.