Редица събития подготвят от Исторически музей-Асеновград през февруари – от зарязване на лозата в Етнографската къща, до пресъздаване на обичая „Мартуване“. Повече за мероприятията разказа за ТВ САТ КОМ Николета Костадинова, уредник в Етнографска къща-Асеновград.

Първото мероприятие, което ще се проведе най-скоро, е зарязването на лозата в Етнографската къща, обяви Николета Костадинова. Ритуалното зарязване ще се извърши в присъствието на местни свещеници, които ще прочетат молитва и ще благословят приготвения курбан. Отново ще бъде извадена голямата икона на Св. Трифон – покровителят на Етнографската къща. Зарязването е предвидено да се случи точно на обяд на 14-ти февруари или на Трифон Зарезан по стар стил.
Само два дни по-късно, на 16-ти февруари, е планирано да се проведат две събития – на тази дата ще бъде пресъздаден обичаят „Мартуване“ в Дневен център за деца с увреждания (ДЦДУ), ще бъде открит и мартенски базар в сградата на Историческия музей. Николета Костадинова и Надя Янкова ще разкажат на децата легенди, приказки и традиции, свързани с Баба Марта, като ще ги запознаят с това, какво е „Мартуване“ и как обичаят се е провеждал в миналото в гръцките махали на Станимака. А в последния ден от месеца от музея ще гостуват в ОУ „Отец Паисий“, където също ще се говори за обичая, характерен само за нашия район, ще се прескача и огън.

А колкото до благотворителния базар за мартенички и изделия, който ще бъде разположен в музея, трябва да добавим, че всеки, който желае, може да се включи, предоставяйки тематичните артикули в сградата на Историческия музей до 15-ти февруари. Средствата са за децата от ДЦДУ.