Вече има избрана фирма-изпълнител, която трябва да се заеме със спешния ремонт на Караалановото училище. За ремонтните дейности е предвидена сумата от близо 250 хил.лв. без ДДС, която се осигурява от общинския бюджет.

Към края на месец март Община Асеновград получи като дарение частния дял на Караалановото училище. Една от причините архитектурният паметник от местно значение да не се ремонтира дълго време, освен необходимите разрешителни, бе именно частният дял от собствеността. Сега тази пречка я няма и спешният ремонт може да стартира. От градската управа обявиха, че вече има избрана и фирма-изпълнител. Самият ремонт включва демонтаж на покрива или каквото е останало от него. След последните бурни ветрове голяма част от покривната конструкция се доразруши. Според проекта целият втори етаж също ще бъде демонтиран. По отношение на фасадата и вътрешния ремонт, евентуално в следващ бюджетен период ще бъдат заложени средства и за това. Стремежите са един ден Караалановото училище да се превърне в място, където могат да се правят музейни експозиции, както и то да се използва като изложбена зала.

Зам.-кметът инж. Стоян Димитров припомни, че в договора за дарение на частния дял на Караалановото училище бе изрично посочено, че ремонтните дейности трябва да бъдат извършени в рамките на следващите 4 години, така че този срок следва да бъде спазен.