Рано тази сутрин започна празникът за Йордановден в Асеновград. В църквата „Св. Николай Чудотоврец“ се събраха граждани, военни, кметът на града и част от младежите, които предстоеше да се включат в ритуала по хвърлянето на кръста в река Чая, за да чуят словата на архиерейският наместник отец Йордан Георгиев. Както винаги от храма в посока реката се отправи литийно шествие, този път заедно с гайдарите от състав „Големите гайди“. В шествието се включиха представители на местната власт, военнослужещи, игуменът на Бачковския манастир Велички епископ Сионий и миряни.

Междувременно около 8:30 ч. на мястото, където предстоеше да бъде извършен Богоявленският водосвет и хвърлянето на кръста, започнаха да се събират множество хора, включително и мъжете, които след малко щаха да се опитат да уловят първи светия символ. Беше ветровито, но пък температурата навън бе, необичайно за това време на годината, повече от 10 градуса.

Така започнаха да се чуват наближаващите гайди и шествието пристигна край реката.
Официалните лица се качиха на трибуната, където епископ Сионий започна богослужението, в съслужие със свещениците от асеновградските храмове.

Преди да скочат във водата, около 60-тте участници в ритуала, заедно с гайдарския състав, си направиха обща снимка. За да се стигне и до момента, който всички очакваха – хвърлянето на кръста в реката. И отново той бе уловен от Мартин Пеев. За пети път младото момче успя да хване кръста и изчака, всеки, който пожела, също да се докосне до символа на днешния празник.

Бе спазена и традицията в небето да полети бял гълъб. Последваха отново снимки, след което Мартин бе поканен на трибуната, където бе поздравен лично от кмета д-р Христо Грудев.

След като ритуалът тук приключи, всички се отправиха към централния площад, за освещаването на знамената на 4-ти артилерийски полк.