Вече 5 години няколко асеновградчанки организират кампании за набиране на средства за близо 100 деца от сиропиталище в Уганда. Преди Коледа отново ще се изпрати сума от Асеновград до Африка, за да се зарадват децата там – не с друго, а с храна.

Да дариш средства за някой, който в сравнение с теб има много по-голяма нужда от тях, е одухотворяващо. Учудващо е понякога колко малко трябва да споделим от бюджета си, за да помогнем на другите. Няколко асеновградчанки вече са напълно наясно с този факт – от около 5 години те стават част от кауза за набиране на средства за сиропиталище в Казо, Уганда. Ние се срещнахме с част от тях – с Теодора Димитрова и Жана Гюзелджова, които разказаха за кампанията, както и за кого точно е предназначена тя. Децата в сиропиталището са 90, на възраст между 5 и 16 години, и всъщност имат нужда най-вече от храна, поради което най-много от събраните средства винаги са предназначени за закупуване на ориз, царевица, брашно и други подобни. Като жест на благодарност пък от сиропиталището са решили да поставят закупеното с даренията в чували с надпис, удостоверяващ, че това е помощта от асеновградската група.

Дарение от Асеновград за Уганда
Дарение от Асеновград за Уганда

А тя организира различни кампании за събиране на средства за децата от Уганда – не само за осигуряване на храна, но и за извършване на ремонти, за плащане на такси в болница, ако има постъпило там дете, но също така и за закупуване на мрежи за комари например, тъй като там те са много скъпи, а маларийните комари са особено опасни.
Децата от своя страна са изключително благодарни. Грижа за тях полага Дерек ( той е и основната връзка между Уганда и асеновградската група). Самият той е израснал в сиропиталище и сега определя като мисия на живота си стремежа да помага на децата в Казо. Той, заедно с децата, често изпращат снимки и клипове, на които показват какво са закупили с даренията и изказват своята искрена благодарност.

Деца, Уганда
Деца, Уганда

Всеки път се изпращат различни суми в зависимост от необходимостта и събраните средства. Обикновено са достатъчни едва няколкостотин лева, за да се осигури изхранването на всички 90 деца от сиропиталището за цял месец. Събраните средства до вчера вече бяха над 900 лв. Тъй като децата там са християни и празнуват Коледа, разбира се доста по-скромно от нас, със сумата сега ще се закупи и месо за тях, което е истински лукс. Средствата ще се изпращат утре, така че има още малко време, в рамките на което сумата да нарасне още повече и децата да могат да се насладят на по-питателна храна, поне на празника. Името на групата във фейсбук е: For the Children’s Home in Kazo, Uganda. Всеки, който реши да стане дарител, дори с няколко лева, равняващи се на една кутия цигари или на няколко шоколада в магазина, може да пише в групата и момичетата веднага ще откликнат.

Ако си представим нашите трапези за Коледа и отделим съвсем малко от предвидения за тях бюджет, ще можем да направим празника много по-добър за близо 100 деца.