При нисък интерес от страна на асеновградчани се проведе публичното обсъждане, свързано с намерението за поемане на дългосрочен общински дълг. Но все пак се стигна до дебати, някои, свързани с темата за дълга, а други  – малко извън него.

Публичното обсъждане на намерението Община Асеновград да поеме дълг, за да обезпечи с необходимите средства довършването на два инвестиционни проекта, не бе особено публично. В зала 601-ва в общината присъстваха едва няколко души, повечето от които представители на местната власт. Първо зам.-кметът по финансите Теньо Манолов уточни за какво следва да се изразходват средствата от заема в размер на 9,5 млн.лв. Единият обект е новата детска градина в кв. „Баделема“, за довършването на която са необходимои още 5 700 000 лв. За реализация на втория обект – паркингът и търговската зона в бившия Търговски център, са необходими 3 800 000 лв.

От присъстващите Енко Найденов първи зададе въпроси по темата – за сумата, необходима за завършване на детската градина, колко е изразходено до момента и колко остава. А относно необходимите средства за паркинга и търговската зона – как са изчислени те. Той отправи и предложението да не се бърза с тегленето на заема, а да се изчака приемането на републиканския бюджет. Това всъщност апелираха всички, изказали се от трибуната по време на обсъждането. Янко Колев взе думата, следващото изказване бе на Георги Самаров. Основно се спореше ще се приеме ли републикански бюджет, кога, след това по кое време ще има и общински налице, за да стане ясно дали тегленето на заем може да се избегне. Стигна се и до дебати, свързани със Спортна зала „Асеновец“, „Водния цикъл“, защо пречиствателната станция се прехвърля на ВиК-Пловдив и др. Имаше и въпроси – защо стават толкова ВиК аварии из града и какво ли още не извън темата за общинския дълг.

Зам.-кметът инж. Стоян Димитров заяви, че всички средства, получени по Националната програма за детската градина трябва да бъдат върнати ако тя не бъде завършена до 2024 г. Те са в размер на 3 млн.лв. Това е и основната причина да се прибегне към дълг, тъй като не е ясно кога ще се стигне до приемане на общински бюджет, както и дали ще се получи национално финансиране за въпросните обекти. Димитров уточни, че ако се осигурят средства, заемът ще стане ненужен, а ако той вече е изтеглен към този момент, ще се погаси предсрочно.

Цялото обсъждане очаквайте скоро по телевизия ТВ САТ КОМ!