Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане правилата за прием в VIII клас, което ще продължи до края на месец март. Междувременно наближават изпитите на бъдещите осмокласници, оценките от които са определящи за приемането им в избраните от тях учебни заведения.

В средата на месец юни ще се проведат матурите на седмокласниците. Съответно за 14 юни е предвидено НВО по Български език и литература, за 16 юни – това по математика, а ден по-късно – 17 юни е изпитът по чужд език, който е по желание. На пръв поглед има доста време, но всъщност за учениците от седми клас не е точно така – изпитите са многокомпонентни и подготовката трябва да е сериозна. Ето защо посетихме 7„В“ клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и техният класен ръководител и преподавател по български език и литература Вилияна Милева, за да проверим как протича подготовката им на тoзи етап и решили ли са вече учениците къде желаят да продължат средното си образование. По време на упражненията децата демонстрираха добри граматически познания, въпреки че споделиха, че именно тестовите въпроси по български език, свързани с граматиката, ги затрудняват най-много. Почти всички от запитаните от нас ученици споделиха, че засега смятат да останат в асеновградското школо и по време на средното си образование. Колкото до матурата по математика – те очакват тя да бъде доста по-трудна от тази по БЕЛ.

Министерството на образованието и науката публикува за обществено обсъждане правилата за прием в VIII клас. Между 5-ти и 7-ми юли бъдещите осмокласници ще могат да подават документи, като посочат желаните от тях училища и паралелки. Първото класиране ще бъде обявено до 12-ти юли, а записването ще е от 13-ти до 15-ти юли. Вторият етап ще се оповести до 20-ти юли, а третият – на 29-ти юли.
Балът за класиране на учениците след завършено основно образование в общия случай се формира въз основа на броя точки от НВО по български език и литература и по математика и оценките по два предмета от свидетелството за основно образование, определени от приемащото училище.
Графикът на дейностите по приемането на учениците в VIII клас е утвърден още преди началото на настоящата учебна година и може да бъде намерен на сайта на образователното министерство.