Днес е вторият ден на Великден. Все още празнуваме Христовото Възкресение. Според родните традиции, щом посетим свои близки на празника, трябва да занесем боядисани яйца, козунаци, курабии и ако решим и други лакомства. След Великден обаче често виждаме, че сме затрупани с тези храни. Имаме огромни количества сварени яйца и козунаци, които трудно можем да изядем, ако не ги превърнем в нещо по-различно, което не ни е омръзнало през последните дни. Ето защо ще споделим с Вас две рецепти, които може да използвате или да импровизирате и само да почерпите идеи от тях:

Яйчена салата:

6 яйца

6-7 картофа

1 буркан кис.краставици

1 кутия сладка царевица

1 кутия майонеза

Сол, оцет и олио на вкус

Картофите и яйцата се сваряват (в случая яйцата са вече сварени),настъргват се и се осоляват. Краставичките се режат на кубчета, добавят се, заедно с царевицата и майонезата. Всичко се обърква и се подправя с олио и оцет.

 

Крем карамел с козунаци:

1 л. прясно мляко

6 яйца

1 ч.ч. захар + 4 лъжици за карамелизиране

1 козунак

Приготвя се сместа за крем карамела – затопля се млякото със захарта, яйцата се разбиват и се добавят към млякото. Приготвя се карамела – захарта се разтопява и се излива в тавичка. Отгоре се нареждат тънки парчета от козунака и всичко се залива със сместа от мляко, яйца и захар. Пече се на слаба фурна – около 120 – 150 градуса, на водна баня. Когато се запече, се изважда и след като изстине, се обръща в друга тава.