Преди 115 години, през далечната 1908 г., е провъзгласена Независимостта на България. Това означава, че българската държава вече не приема и отхвърля своята зависимост към Османската империя, наложена с печалния за страната ни Берлински договор. Датата е 22-ри септември по нов стил и в наши дни на този ден у нас се провеждат различни чествания. В Асеновград тази година ще има празничен концерт на фолклорен ансамбъл „Станимака“ и съпътстваща го хоротека, тъй като на един български празник, винаги трябва да се вият кръшни хора. Концертът на централния площад е планиран да започне в 17:30 ч., а два часа по-късно, в местността Св. Трифон, ще се демонстрира един също типичен български обичай – нестинарските танци.

По-рано през деня пък, всеки, който желае, може да получи трибагреник с цел да го постави на своята тераса, балкон или друго открито пространство, по време на празника. Инициативата на Община Асеновград да се раздават по 100 знамена на всеки подобен празник се превърна в традиционна. Така отново знамената ще очакват своите получатели в 10 ч. сутринта пред сградата на Общината.

А в Пловдив празненствата по повод Деня на независимостта ще са мащабни, като също стартират от сутринта: първо ще има молебен в храм „Св. Неделя”, след това – поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град. На площада над Хисар Капия ще има концерт на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, а малко преди обяд при Колоната на Независимостта на пл. „22 септември” ще бъде тържественото честване с участието на Духов оркестър – Пловдив и комитет „Родолюбие”, който ще представи атрактивна възстановка на събитията от 1908 г.