Каква бе 2019-та година в Асеновград. След като тя вече измина, всеки може да направи равносметка за себе си. Ние ще Ви покажем част от акцентите, които вълнуваха асеновградчани, преди настъпването на новото десетилетие.
Безспорно една от темите, която бе широко обсъждана в Асеновград през изминалата година, бе „Местни избори 2019 и техният резултат. Те се проведоха на 28.10 и тогава вотът изпрати на балотаж Емил Караиванов и Христо Грудев. На втория тур на 3-ти ноември жителите на община Асеновград избраха и новия кмет – Грудев.
33-ма общински съветници влязоха в Общински съвет-Асеновград. Изборът, който направиха гласоподавателите в общината, нареди местния парламент за мандат 2019-2023 г. по следния начин: ПП ГЕРБ получи 9 места, ДПС и БСП ЗА БЪЛГАРИЯ си разделиха по 8 места, БДС „РАДИКАЛИ” и Местна коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) взеха по 3, а „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ-ОБЕДИНЕНИЕ” (ДА България, ДСБ, Зелено движение) –двама представители.
Свлачището под Асенова крепост и отпускането на средства за укрепването му също се превърна в сага през последните 2 години. В края на 2019-та вече Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет отпусна необходимите 460 хил. за започване на същински дейности по справяне с проблема в участъка.
Така очакваното поставяне на ограда край „Метоха” също получи развитие, след инцидентите и смъртния случай на опасното място там, към момента има поставено временно заграждение, предстои изграждането и на постоянно такова.
Редица проекти бяха реализирани в града и в селата от Общината. На 30-ти октомври прерязоха лентата на новата пречиствателна станция в Асеновград. Тя обаче не бе въведена в експлоатация. В началото на тази година стана ясно, че фирмите-изпълнители ще дойдат в града и следва да отстранят забележките и съответно пречиствателната станция да заработи.
Един от големите реализирани проекти бе този за подобряване на образователната инфраструктура в Асеновград, предвиждащ сериозни строителни дейности в двете средни училища –“Св.Св. Кирил и Методий” и “Св.княз Борис I” и в три детски заведения – “Надежда”, “Зорница” и “Пролет”. На повечето места ремонтните дейности приключиха до първия учебен ден и децата бяха посрещнати в обновените дворни пространства, на места имаше довършителни дейности, като в ДГ „Пролет” ремонтът се проточи най-дълго и нейните възпитаници тепърва предстои да се завърнат в обновеното детско заведение.
Мащабният проект в кв. „Запад” също трябваше да приключи до края на годината, все още обаче изглежда, че има работа по обектите там, като се забелязват и такива, които към момента вече са доста компрометирани.
Големи състезания и турнири се проведоха през годината в Асеновград, асеновградските спортисти, както и местни състави донесоха много медали и призове. В града и през 2019-та бяха организирани конкурси и бяха реализирани много благотворителни инициативи. Повече за най-важното през 2019-та в Асеновград очаквайте през следващата седмица по телевизия ТВ САТ КОМ.