40-годишен учител по математика от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ бе задържан от полицията, заради подаден сигнал за негова близо 2-годишна връзка с непълнолетна ученичка. Днес прокуратурата трябва да вземе решение каква мярка да наложи на преподавателя, след като той бе задържан от полицията за 24 часа.

Скандалната информация за учител от Асеновград, имащ връзка със своя непълнолетна ученичка, разбуни духовете, както в социалните мрежи, така и в медийното пространство. Част от информацията се оказа доста противоречива, поради което направихме собствена проверка по случая.

Първо от МВР-Пловдив потвърдиха, че сигналът при тях е подаден на 17-ти януари, като самият случай всъщност е от преди две години. Учителят преподава в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, той се казва Атанас Басмаджиев и е 40-годишен. Негови колеги споделиха с нас, че са шокирани от отправените му обвинения. Басмаджиев получава тежък инсулт през пролетта и известно време не преподава, но в началото на настоящата учебна година се връща на работа. Напуска преди около седмица и работещите с него решават, че е поради здравословни причини, така пише и той самият в молбата си за напускане. Директорът на учебното заведение Мая Краева заяви, че именно ръководството на училището е подало сигнала в полицията, веднага след като ученици са им показали снимка на чат между преподавателя и тяхна съученичка, която в момента е девети клас. Веднага са уведомени и родителите, след което са проведени разговори с децата, предоставили чата с нецензурно съдържание, с учителя и със самото момиче, като тогава двамата са отрекли всичко, свързано със сексуална връзка помежду им. Малко след това вече учителят подава и молбата за напускане.

Свързахме се с адвоката на родителите на 15-годишното момиче Борислав Мазнев, който заяви, че не може да коментира подробности около случая, тъй като в момента все още се събират доказателства, текат и процесуално-следствени действия и не трябва да се пречи на разследването. Родителите също няма как да коментират на този етап.

В рамките на днешния ден се изчакваше да премине разпита на деветокласничката, за да може наблюдаващият прокурор да обяви становище дали учителят ще бъде привлечен като обвиняем, по кой член от наказателния кодекс и пр. От прокуратурата междувремено заявиха, че вече има образувано досъдебно производство.

А ние се срещнахме с адвокат с дългогодишна практика в Асеновград – Енко Найденов, за да разберем какво всъщност предвижда законът ако обвиненията срещу учителя от града бъдат доказани, както и какви действия се предприемат от страна на властите преди това. Интервюто ни с него може да гледате тази вечер в емисията „Дневник“.

Няма как да не споменем и че бивши ученици на въпросния преподавател споделиха с нас, че са забелязвали фриволно поведение от негова страна. Имало е и слухове още в по-ранната му практика, че излиза със своя ученичка. Разбира се, това е непотвърдена информация. ТВ САТ КОМ ще продължи да следи случая.