Асеновград отново ще се радва на кукерски празник. За Сирни Заговезни е планирано карнавалното шествие, което последно се проведе в града преди 4 години.

Традиции като тази са сред най-тачените и спазвани у нас. Вероятно част от причините са, че подобни обичаи са уникални за нашия бит и култура, че събират на едно място най-различни хора, както и че всеки, който желае, може да се включи в тях, било като участник в ритуалите или като наблюдател. В Асеновград каранавалното шествие, начело с кукерите, се провеждаше няколко години, след което, спирайки покрай Ковид пандемията, до този момент, празникът не бе възобновен. Тази година, на Сирни Заговезни, 17-ти март, се планира в града отново да има празнично шествие. За това разговаряме с организатора Боян Алексиев, който винаги е начело на карнавала. Той сподели, че организацията на подобен мащабен празник, който е свързан с подобни костюми и ритуали, изисква много време и усилия. Но заради множеството запитвания, които Боян получава през последните години и изразеното желание от страна на асеновградчани, празникът да се провежда отново, кара учителят по народни танци и хореограф, пак да се заеме със сложната задача.

През 2020 г. шествието тръгна от Метоха, сега отново се предвижда това да бъде началната точка. Ще следим каква ще бъде подробната програма за карнавала в Асеновград и щом тя бъде обявена, ще я споделим с вас.