Жители на кв. „Изток“ се свързаха с нас, за да споделят свой проблем, свързан с неасфалтиран участък, който с времето става все по неугледен и опасен. Става въпрос за отсечка зад блок 12, последната подобна неасфалтирана в района, която „чака“ това да се случи десетки години. Живеещите в блока обаче вече не искат да чакат. Те организират поредна подписка в тази връзка, събират около 200 подписа, които вече са входирани в деловодството на Общината.

Гаражите зад блока са няколко и паркирането на автомобили в тях е доста трудно. Специално гаражът на Силвия Колева е на най-предизвикателното място за маневриране. Силвия удря няколко пъти своя автомобил тук, именно заради невъзможността да го прибере в гаража безпрепятствено, най-вече по време на зимните месеци, когато състоянието на тази отсечка се влошава още повече. Но това не е единственият проблем и причина живеещите в района да желаят участъкът да се ремонтира. През сухите месеци положението не е много по-добро – тогава се вдига много прах, който отива към прозорците и терасите на живущите в блока. Освен това мястото може да се превърне в подходящо за игра на множеството деца тук, докато сега това е невъзможно или най-малкото неприятно за тях, след като пукат гумите на колелата си, преминавайки през калдъръменото трасе.

По-интересното в случая е, че при подаването на една от подписките с искане участъкът да се асфалтира, е получен отговор, че той вече се води с положен асфалт. Асфалтирана ли е улицата по документи, попитахме Общината, очакваме отговор.

Като цяло край последните блокове в кв. „Изток“ има и други необлагородени места, които поради липсата на избор от живущите, се използват – като стръмни пътеки и остарели детски площадки. Хората се надяват, че в близост до техните домове скоро ще се появи нова детска площадка, за да има прилично място за игра на по-малките жители на квартала.

По време на вчерашната сесия на Общински съвет-Асеновград Ферди Кадир от ДПС предложи асфалтирането на този участък да бъде включено към инвестиционната програма на Общината, но това предложение не бе прието. Дали в крайна сметка ремонтът на това пространство ще се осъществи по някакъв начин или ще продължи да се използва от хората за складиране на дърва – предстои да разберем.