Бездомните кучета в Асеновград, за които общината е сезирана от граждани, ще бъдат профилактирани по най-бързия начин, обеща кметът на Община Асеновград в писмо до медиите. По негово разпореждане екипът експерти по екология своевременно се е свързал със Зооветеринарния комплекс- Пловдив с настояване за спешна реакция.

„Всичките 12 сигнала от началото на месеца са проверени и сме настояли мобилният зооветеринарен екип да отреагира бързо. Заради минусовите температури и силния снеговалеж от края на миналата седмица до 19 януари включително получихме отказ от акция по профилактиране. Обяснението бе, че анестезирането може да се извършва при температури от поне 5 градуса на въздуха.“ Това каза гл. инспектор в отдела по екология на община Асеновград, Дора Младенова.

На 20 януари  в разговор с директора на Зооветеринарния комплекс – Пловдив, инж. Георги Божев лично настоях за възможно най-бърза реакция, така че описаните като рискови за здравето и живота на гражданите улични кучета да бъдат обработени. Изричното ми искане бе това да стане факт дори още през уикенда, заяви  кметът д-р Емил Караиванов.

Приютът на комплекса обаче е препълнен, има рязко завишаване на сигналите за опасни улични кучета с градове от област Пловдив, които имат договор. Ангажиментът е най-късно до понеделник, 23 януари мобилната група на Зоокомплекса да дойде в Асеновград и да транспортира описаните рискови кучета, същите да бъдат върнати след доказано обезопасяване.

Само преди месец бе последната акция срещу уличните кучета в града, когато имаше улов и третиране на девет четириноги. Към момента община Асеновград има актуален договор за ангажименти на а Зооветеринарния комплекс за 2017 година с всички задължения за своевременна реакция.