Ситуацията със стадион „Шипка” в момента е доста сложна, коментира кметът на Община Асеновград Христо Грудев. Когато е бил построен се е разполагал на територията на 62 дка, сега е почти наполовина. Неприятното в случая е , че за резервното игрище има реституционни претенции, които са реализирани, а те са почти в центъра на игрището. Така то не може вече да осъществява своето предназначение като резервен футболен стадион.

Самото игрище на стадион „Шипка” е може би в най-добро състояние в сравнение с всичко останало от спортната база – седалки, входове. На територията на стадиона има изграден покрит тенис корт и едно игрище за футбол, което е отдадено на човек, предприел инициатива, но това ограничава ползването на терена за други спортни цели като например лека и тежка атлетика (хвърляне на гюлле и пр. дисциплини от тежката атлетика, без вдигане на тежести).

Договорите, които клубовете са сключили с община Асеновград за наем, са за срок от 10 години – в сила са до 2027 г. Футболното игрище за мини футбол е с площ от 1 460 квадратни метра, а закритият тенис корт заема 760 квадратни метра. Както изисква закона, след възлагане изготвянето на проект, е заплатен аванс в размер на 30% от стойността на проектирането. В случая създаването на идеен проект за реновиране на стадион „Шипка“ в Асеновград е договорено за сумата от 35 000 лева.

Грудев възнамерява да запознае държавната власт с моментното състояние на спортния обект, след което следва да се вземе решение дали ще се изготви нов проект за реновирането му, или ще се предприемат мерки по довършване работата по настоящия.

Има водено проектиране за придобиване на по-европейски вид на съоръжението, което не е доведено до края, тъй проектантският колектив е преценил, че всички спортни дейности не могат да бъдат осъществени на тази площ, която е останала на стадиона.

Към момента проучваме ситуацията и има вариант ако не може да бъде реализиран проекта, да се изгради нов стадион на площадката срещу АПК, на изхода на града  посока селата Козаново и Боянци. Там теренът е добър като площ, може да се изгради стадион, спортни съоръжения, съблекални, трибуни, паркинги, има достъпна инфраструктура, градски транспорт. Обсъждаме и двата варианта със специалисти и хора, които са се занимавали с футбол, защото нашето виждане е Асеновград да има хубаво спортно съоръжение – стадион за футбол, за други лекоатлетически дисциплини, с резервен терен. Целта ни е да имаме масов спорт. Високото спортно майсторство се гради на масовия спорт. Градът ни трябва да възвърне старата си спортна слава.