На 29-ти октомври, неделя, в страната ще се проведат местните избори за общински съветници и кметове. Стана ясно, че 49-годишният Петко Чирпанлиев е кандидатът на Българската социалистическа партия за кмет на Асеновград.  Той е спортист, треньор по карате киокушин и учител по физическо възпитание и спорт. В трудовата си кариера е бил мениджър и управител на големи търговски дружества, работил е в различни браншове, и е натрупал опит и извън пределите на страната. Има завършено висше образование, семеен е с две дъщери. Има опит и като общински съветник в групата на социалистите.

Само преди ден стана ясна и кандидатурата на политическа партия „Възраждане“ за кмет на града. Това е 34-годишният Димитър Гюрев, който в момента е народен представител от 17-ти многомандатен избирателен район Пловдив.   Гюрев е икономист по образование. Той се включи дейно в протестите срещу изграждането на кариера за добив на мрамор край с. Горнослав.

Преди десетина дни бе съобщена и кандидатурата, с която ще се явят на местните избори от „Демократична България – обединение“. Тогава бе посочено, че това е адвокатът Валентин Ройнов, както и че той е избран след дълго протекло вътрешно гласуване. В последствие обаче се оказа, че кандидатурата му няма да бъде подкрепена от „Продължаваме промяната“, а партията вероятно ще се яви заедно с „Демократична България“ на местните избори. Така е възможно техният общ избор за кандидат – кмет на Асеновград да бъде Димитър Янев. Междувременно това разбуни духовете, поради факта, че Янев е бивш кадър на политическа партия „ГЕРБ“. Все още предстои това да бъде обявено официално.

За момента няма обявени кандидатури за кмет на Асеновград от политическа партия „Герб“, а също така и от „Движението за права и свободи“. Явно това също предстои, по наша информация до средата на месец септември.