И тази година в учебни заведения в Асеновград ще бъдат организирани благотворителни коледни базари. Подготовката за тях вече тече, споделиха за ТВ САТ КОМ от някои училища. Част от базарите се обявяват публично, други се споделят по-скоро с родителите и децата от съответното училище. Но целта винаги е събиране на средства за определена кауза. Така например тази година в ОУ „Христо Ботев“ коледният базар ще бъде на 18-ти декември от 17 часа в голямата сграда. От школото споделят, че той е по предложение на родители във връзка с училищния проект „Ученици в действие”. Целта тук е събиране на средства за съфинансиране по проекта „Обичам моето училище“, с който ще се осъвремени образователната среда в учебното заведение.

В СУ „ Св. Св. Кирил и Методий” ще има разположен базар на 19-ти декември. Красивите предмети на коледна тематика там ще бъдат подредени и готови за продажба в 12 часа. Базарът и тази година е с благотворителна цел, отново по инициатива на ученическия съвет – по традиция със събраните средства се подпомага някой от възпитаниците на училището.

Разбира се и други училища, както и детски градини, в Асеновград организират базари или подобни мероприятия с цел събиране на средства, но и най-вече, за да могат децата да се чувстват съпричастни и да усетят, че с техния труд могат да помогнат на някого, а когато това е преди Коледните празници, се постига още по-голям ефект и събужда коледния дух у хората.