Коледа е това време от годината, когато си припомняме колко е важно да бъдем добри, съпричастни с неволите на другите и да сме готови да им помагаме с чисто сърце. Ето защо покрай светлия християнски празник винаги се организират благотворителни базари. Особено полезно и възпитателно е когато това се прави в детските градини. Малчуганите разбират от съвсем малки колко приятно и смислено е да подкрепяш различни каузи. В ДГ „Слънце“, филиалът на „Никола Вапцаров“, от днес се открива Коледен базар, сътворен от децата, заедно с техните родители, по време на специално организирани за целта работилници в градината. Събраните средства са предназначени за Лизавета Иванова, която която се бори със заболяването множествена склероза. Базарът ще остане тук до 15-ти декември, а между 18-ти и 20-ти ще бъде разположен в централната сграда на градината. След това кутиите ще бъдат отворени и събраната сума ще бъде преведена още на следващия ден по дарителската сметка на Лизавета. Ако останат неизкупени артикули, от детската градина смятат да ги предоставят за продажба към други благотворителни базари в града, но се надяваме, че всички тези красоти ще намерят своя собственик и ще красят нечий дом, като паралелно закупуването им подпомогне лечението на едно младо момиче от Асеновград.

Благотоворителният коледен базар в ДГ „Зорница“ също е повече от разнообразен и предлагащ за всекиго по нещо. Тук инициативата отново е в подкрепа на Гошко, малкият възпитаник на детското заведение. Родители, деца и учители се обединяват за пореден път, за да подпомогнат осигуряването на средства за скъпоструващото лечение на детето. От коледни сувенири и картички, до детски книжки, играчки, дрехи и какво ли още не – всичко това бе разположено още от вчерашния следобед в ДГ „Зорница“. Всички, които идваха да вземат своите деца, се спираха, за да разгледат разнообразните неща, предложени на базара, които всъщност са дарени от самите родители, част от артикулите са изработени и от самите тях, разбира се с помощта на техните малчугани.

Има ли нещо по-хубаво от това дете да помага на друго дете. А тъй като кампанията за Гошко се провежда от дълго време и това е поредното мероприятие за момчето, организирано от неговата детска градина, всички останали нейни възпитаници и техните родители са запознати с каузата и се включват в нея с още по-голямо желание.

Базарът продължава и днес, като подобен има разположен и във филиала на ДГ „Зорница“, в кв. „Запад“. Там ще се проведе и още едно мероприятие в подкрепа на Гошко – Благотворително тържество под наслов „Бъдни вечер“, с участието на деца от 4 „Б“ група. То е планирано за следобедните часове на 21-ви декември.

И в други детски градини, както и в учебни заведения в града, се организират благотворителни базари и други мероприятия, подкрепящи различни каузи. Поздравяваме ръководствата на детските и учебните заведения за ентусиазма, желанието и самоотвержеността, които влагат за реализирането на подобни инициативи, и то не само покрай празничните дни.