Site icon Телевизия ТВ САТ КОМ

Колко струват чушките и доматите в Асеновград

Чушки и домати – символите на ранната есен и на обичаната от всички българи зимнина. Използваме тези зеленчуци както поотделно, така и заедно, ако приготвяме традиционната българска лютеница. От септември до средата на октомври е времето, в което „затваряме“ вкусни рецепти в буркани, с помощта на чушките и доматите. Проверихме на пазарите и зеленчуковите борси в Асеновград колко струват тези зеленчуци. Родната чушка, към днешна дата, варира на цени между 2,50 лв./кг. и 3,50 лв./кг. Разликата идва най-вече от това дали ще купуваме „на едро“, т.е. поне по един кашон или „на дребно“. Разбира се по-голямото количество означава и по-ниска цена за килограм. Обикновено чушките за лютеница не са първо качество и те се намират и на по-ниска цена.

Доматите, най-вече т.нар. „бурета“, които използваме за консерви, за доматен сок, а и за лютеница, са около 1,30 лв. за килограм. През октомври те вече се намират по-трудно на пазара, но това важи и за чушката родно производство, така че имате още малко време, за да откриете истинските качествени български зеленчуци на пазара, споделиха търговци.

Иначе бурканче лютеница в търговската мрежа към момента достига цена от 5-6 лв. за брой. Същото количество, направено в домашни условия, според традиционната рецепта, по наши изчисления, би ни излязло до 3 лв., и то с включените разходи за капачки, олио, захар и подправки. За разликата във вкуса и съставките едва ли има смисъл да говорим.

Exit mobile version