В периода 31 декември 2022 – 2 януари 2023 г. потреблението на електроенергия в Югоизточна България е близо 78 хиляди мегаватчаса. Това информират от EVN с уточнението, че тези данни са по-високи спрямо стойностите за същия период година по-рано.

Почти 78 хиляди мегаватчаса електроенергия са консумирали клиентите на Електроразпределение Юг през празничните дни покрай Нова година, съобщават от енергодружеството. В рамките на трите дни от 31-ви декември до 2-ри януари, но преди една година, потреблението е било с повече от 1000 мегаватчаса по-малко. Едва ли е учудващо, че и сега върховият товар по електроразпределителната мрежа през посочените дни е регистриран точно на 31 декември, когато празнуваме изпращането на старата и посрещането на новата 2023-та година.

От ЕVN напомнят, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия и тази тенденция е най-силно изразена по време почивните дни. В тази връзка се допълва, че през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите, които трябва да заплатим, се определят от редица фактори, сред които: използваме ли електроенергия при отоплението на дома; какъв е броят на помещенията в жилището, които се отопляват с уреди на ток; каква е външната температура – понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%; какво е състоянието на жилищната сграда и др.