Конни надбягвания /кушии/ по традиция и тази година се състояха на Тодоровден

За поредна година празникът Тодоровден в Асеновград се отбеляза с конни надбягвания. Предпоставка за събирането на много зрители беше слънчевото време. Началото на кушиите беше в 12 ч. срещу бензиностанцията, на изхода на града, посока Кърджали.

Състезанията започнаха с прескачане на препятствия, където първото място спечели кон Лиса със състезател Анастас Танев – младши от Асеновград, на второ място се класира Костадин Михайлов с кон Алф, а на трето – Ниврие Шабан с кон Вихър.

Следващата категория, в която се включиха повече участници, бе за най-красив кон. За победител жирито определи кон Нури ал Малики със състезател Анастас Танев-старши.

Надбягванията се състояха в две категории – с обикновени и със състезателни коне. Най-бързият кон в първата категория бе на Иван Асенов с име Фери. При състезателните коне Анастас Танев-старши отново бе първи, Пламен Гудалов грабна второто място, а трети се класира Мустафа Карахалил.

В състезанието теглене на тежести, бяха сформирани две подкатегории за по-малки и по-големи товари. Спечелилият при първите е Красимир Събев, а при вторите – Асен Чойков.

Всички победители получиха грамоти, купи и парични награди, подсигурени от Община Асеновгард.

Организатор на атрактивното за асеновградчани събитие е на Сдружение по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II”, с председател Димитър Пейниеров, с подкрепата на Община Асеновград.