Кметът на община Асеновград д-р Христо Грудев проведе консултациите за формиране съставите на секционните избирателни комисии, които да произведат изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители. Изборите ще са на 9-ти юни, неделя. Малко повече от месец преди тази дата бяха организирани консултациите в Община Асеновград. Поканени да присъстват бяха упълномощените представители на парламентарно представените партии и коалиции в 49-тото Народно събрание. Участие в консултациите взеха такива от Коалициите „ГЕРБ – СДС“, „ПП – ДБ“ и „БСП за България“ и от партиите „ДПС“, „Възраждане“ и „ИТН“.
Д-р Христо Грудев откри консултациите. Предоставени бяха справки за разпределението на местата в СИК по видове комисии, в т.ч. ръководствата и членовете на СИК на партиите и коалициите в града и селата, както и за разпределение на членовете в 3 подвижни избирателни секции и още 3 – за лечебните заведения. Някои бяха доволни от разпределението, други – не толкова, но не се стигна до спор. Относно броя на членовете в секционните комисии, кметът припомни, че той се определя на база резултатите от последните избори за Народно събрание или спечелилите най-голям брой гласове, получават най-много квоти за СИК. Поименният състав на комисиите ще бъде предложен от партиите и коалициите след образуването им с решение на Районна избирателна комисия – Пловдив.

Георги Самаров от „Възраждане“ повдигна въпроса за безразборното лепене на предизборни плакати на всевъзможни места на територията на общината. Тази тема вече породи дискусия – как да се реши проблемът, кои партии са хванати в нарушение, кои злоупотребяват с лепенето на агитационни материали, кои масово не спазват правилата др. А кметът заяви: „За пореден път провеждаме избори за български парламент за последните 3 години. Всички вече имате опит в разпределението на СИК. Призовавам процедурата да премине в добър тон и колегиалност, защото изборите са в интерес на целия български народ и на Европейския съюз. Съгласете се, че колкото повече народни представители има Асеновград в българското Народно събрание, без значение от партийната обвързаност, толкова по-добре ще бъде за общината“ .