Козметична компания дари средства за безплатни прегледи за рак на гърдата в МБАЛ-Асеновград. Кампанията има за цел да припомни колко важна е превенцията и профилактиката при подобни заболявания.

Намираме се пред МБАЛ-Асеновград. Тук разговаряме с представители на козметична компания, малко преди те да предоставят дарението, целящо осигуряване на безплатни прегледи за рак на млечните жлези. Вече дълги години компанията провежда различни акции и води активна кампания срещу това заболяване и неговата превенция.

50 безплатни прегледа ще бъдат осигурени в асеновградската болница, благодарение на кампанията. От няколко месеца насам подобни прегледи могат да бъдат извършени и по НЗОК, но жените, които се запишат за преглед във връзка с дарението от козметичната компания, не е нужно да носят направление или да са осигурени, за да се възползват от профилактиката. А тя се извършва с помощта на уред, закупен съвсем скоро от болницата, заяви началникът на отделението по образна диагностика в МБАЛ-Асеновград д-р Красимир Калинов. Той добави, че при тях е доста натоварено в момента, именно поради факта, че от няколко месеца насам прегледите на млечните жлези могат да се извършват и ако личният лекар изпрати пациентът с определено за целта направление. Но тези, които пожелаят да се възползват от дарението и да се прегледат, могат да дойдат на място в лечебното заведение и да си запишат час.

Междувременно д-р Калинов добави, че старият мамограф в болницата е демонтиран и след около 2 месеца тук ще има нов модерен апарат. Дотогава обаче тук няма да има възможност за извършване на т.нар. мамографии.

А жените на възраст над 30 години трябва да са наясно, че както при повечето заболявания, профилактиката е изключително важна и за откриване на рак на млечните жлези навреме. Тогава лечението е много по-лесно и ефикасно.