Част от мероприятията, включени в програмата на Майските културни празници в Асеновград, приключиха. Кулминацията обаче тепърва предстои. През следващите три дни – от 24-ти до 26-ти май в града ще има концерти, изложби, базари, панаири, фестивали и какво ли още не. В деня на българската просвета и култура – 24-ти май, на сцената на площада ще бъде изнесен концерт на деца от детски градини и училища в града, малко по-късно ще бъдат наградени учители и директори от нашата община, а привечер ще се състои тържественият ритуал по изпращането на абитуриентите от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПГ „Цар Иван Асен II“. И тъй като денят е посветен на Светите братя Кирил и Методий, в параклиса на центъра, носещ тяхното име, в сутрешните часове ще има празнично богослужение.

Събота и неделя са препълнени от събития. В съботния ден ще може да посетите съборът на ножарите и ковачите, панаирът на занаятите, фестивалът на пенсионерските песенни състави, концерт на детски състави. На гребна база „40-те извора“ ще се проведе Среща на поколенията асеновградски гребци, ще има и поредно изпращане на абитуриенти на центъра – този път на СУ „Св. княз Борис I“.

В неделя е празникът на Асеновград. Честването започва от рано сутринта с празнична света литургия в църквата „Св. Николай – Чудотворец“. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на цар Иван Асен II, ще се проведе церемонията по издигане на националното знаме и официално удостояване на почетните граждани на Асеновград за 2024 г. Целият следобед е изпълнен с концерти, с много музика, песни и танци. В края на вечерта е концертът на Орлин Горанов и Кристина Димитрова на сцената на площада, последван от празнично хоро с народната певица Румяна Попова и празнични илюминации.

24.05.24 г. (петък)
– 08:00 ч., Параклисът „Св. св. Кирил и Методий“: Празнично богослужение.
– 10:00 ч., Сцената на площада: Тържествено честване на 24-ти май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – концерт на деца от детски градини и училища в града.
– 18:00 ч., Сцената на площада: Тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски“, СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и ПГ „Цар Иван Асен II“.

25.05.24 г. (събота)
– 10:00 ч., Градският парк: Събор на ножарите и ковачите и Панаир на занаятите.
– 11:30 ч., Сцената в Градския парк: Фестивал на пенсионерските песенни състави.
– 13:30 ч., Сцената в Градския парк: Концерт на детски състави.
– 12:00 ч., Гребна база „40-те извора“: Среща на поколенията асеновградски гребци.
– 18:30 ч., Сцената на площада: Тържествен ритуал на община Асеновград за изпращане на абитуриентите от СУ „Св. княз Борис I“.

26.05.24 г. (неделя) – ПРАЗНИК НА АСЕНОВГРАД
– 09:00 ч., Църквата „Св. Николай – Чудотворец“: Празнична света литургия за благоденствие на Асеновград.
– 10:00 ч., Сцената в Градския парк: Събор на ножарите и ковачите и Панаир на занаятите с щандове на села от общината и на училища.
– 10:30 ч., Паметника на цар Иван Асен II: Поднасяне на цветя пред паметника на цар Иван Асен II.
– 10:45 ч., Сцената на площада: Церемония по издигане на националното знаме, празнично слово на кмета на община Асеновград д-р Христо Грудев и официално удостояване на граждани с почетни звания на община Асеновград.
– 11:00 ч., Сцената на площада: „Българските ритми – послание за вечност“ – празничен концерт за Деня на Асеновград, с участието на ПФА „Станимака“ – Асеновград и ПФА „Седенчица“ – Пловдив.
– 11:00 ч. – 12:00 ч., Площада: Изложба-базар на кулинарни изделия, приготвени от ПГ по ХВТ „Св. Димитрий Солунски.
– от 10:00 ч. до 17:00 ч., Паркингът покрай велоалеята до НЧ „Родолюбие“: Изложение на американски автомобили, организирано от „AMERIKAN CARS AND COFFEE PLOVDIV“.
– 11:00 ч. до 18:00 ч., Галерия „Стайн“: Изложба живопис „Избрани картини за празник“, представена от Галерия „Стайн“.
– 12:00 ч., Сцената в Градския парк: Свири Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили – Пловдив.
– 12:30 ч., Сцената в Градския парк: Концерт на група „МЕЛОМАНИЯ“.
– 13:30 ч., Сцената в Градския парк: Да аплодираме талантите на Асеновград, наградени в конкурси, фестивали, състезания и олимпиади в областта на изкуствата и науката.
– 14:30 ч., Сцената в Градския парк: Поздрав на местни творчески състави.
– 17:00 ч., Сцената в Градския парк: Концерт на Музейна музикална школа, с ръководител Веси Пашалиева.
– 17:30 ч. Пред чешмата на Каварджията: „Спомени и песни до старата чешма“ – концерт–спектакъл на Вокална формация за стари градски песни „АБЕЛ“ при НЧ „Св. преп. Паисий Хилендарски“ и „Театрална работилница за мечти“.
– 19:00 ч., Сцената на площада: Поздрав от Денс формация „КОСАРА“.
– 19:30 ч., Сцената на площада: Концерт на ОРЛИН ГОРАНОВ и КРИСТИНА ДИМИТРОВА.
– 20:30 ч., Сцената на площада: Празнично хоро с народната певица РУМЯНА ПОПОВА.
– 21:45 ч., Сцената на площада: Празнични илюминации.