През 2018 г. ще бъдат отбелязани пет годишнини на значими от българската история дати и личности. 140 г. от освобождението на България от Османско робство ще бъде в основата на честванията в цялата страна. Освен това ще се отбележат 150 г. от рождението на поета и революционер Христо Ботев, 155 г. от рождението на надрасналия времето си Алеко Константинов, 140 г. от рождението на най-лиричната душа в българската поезия Пейо Яворов и 145 г. от смъртта на Апостола на българската свобода Васил Левски.

В културния календар на Община Асеновград за следващата година ще бъде отделено и специално място за 145-годишнината на най-голямото и старо читалище в общината „Родолюбие-1873 г.”.

Това предложиха присъстващите на публичното обсъждане за културните събития за догодина в Асеновград. Освен кръглите годишнини постъпиха предложения за организиране на фолклорен фестивал за народни песни с конкурсен характер, провеждане на художествен пленер по живопис, поставяне на статични пана на центъра за мобилни изложби.

По решение на Европейския парламент 2018 година ще бъде година на културното наследство. Всички събития на Община Асеновград ще бъдат под слогана на инициативата като знак на съпричастност към идеята за опазване на културните ценности по места