Работилница „Мартенско дръвче“ се проведе днес в Етнографската къща в Асеновград. То бе по идея на Историческия музей в града, а работилничката се осъществи с участието на деца от детска градина „Бако Динчо” в града и деца от Дневния център за деца с увреждания.

Днешната предпролетна работилничка за изработка на мартенички е част от кампанията под надслов „С Баба Марта идва пролетта!” е за набиране на средства за оборудване на сензорна зала за Дневния център за деца с увреждания. На нея малчуганите от детската градина, заедно с децата от Дневния център изработиха красиви мартенички от вълна. За това какво символизират белия и червения цвят им разказа самата Баба Марта, която дойде специално за детската работилничка. Тя им показа и как да си ги измайсторят.

Децата от детска градина ”Бако Динчо” бяха подготвили специален поздрав към приятелите си от Дневния център – казаха им стихчета за пролетта, пяха песни и тропнаха хорце. Всички малки майстори на мартенички получиха грамоти за участие, а после заедно закачиха червено-белите усукани конци на плодното нарово дръвче в двора на Етнографската къща.

Кампанията „С Баба Марта идва пролетта“ стартира следващата седмица с базар, разположен в сградата на Историческия музей в града. На него всеки ще може да купи ръчно изработени мартенички и други ръчно изработени от децата от ДЦДУ, сувенири, и да подпомогне с това оборудването на сензорна зала. Залата ще бъде оформена в сградата на бившия дом „Таню войвода“, тъй като предстои Дневният център да се премести там.