За утре – 21 март от 15.00 ч. е насрочен националния протест на медицинските сестри. В протеста ще се включат и медицинските работници от МБАЛ Асеновград – сестри и акушерки.

Българските медицински сестри получават най-ниските заплати в Европа, според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Ниското заплащане на труда в сферата, логично, води до отлив от професията, а от там до липса на медицински персонал в болниците, което пък се отразява негативно на качеството на здравеопазването като цяло.

Още в началото на март те изразиха за пореден път недоволството си на протест, като настояваха за еднакви основни заплати на всички специалисти по медицински грижи без значение от местоработата или собствеността на болницата. Според здравния министър обаче, няма нужда от протести, а от разговори и добро разпределение на увеличените средства за болниците. Организаторите настояваха основните заплати да са поне две минимални. Настояваха още за допълнителни възнаграждения за работа в спешни и интензивни отделения и за промяна на категорията труд.

Протестът има подкрепата на омбудсмана Мая Манолова, която поиска прокуратурата да провери има ли наистина натиск върху медицинските сестри за да не излизат на насрочения за утре  национален протест. От кабинета на омбудсмана твърдят, че са получили множество сигнали от различни градове, за оказване на психологически натиск заради участието им в протеста за по-добро заплащане и по-добри условия на труд.