Днес почитаме Св. Николай Мирликийски Чудотворец. В асеновградския храм, носещ името на светеца, бе отслужена празнична литургия, водена от пловдивския митрополит Николай.

Празничното богослужение започна рано тази сутрин. Пловдивският митрополит Николай отново отслужи литургията тук, заедно с Доростолския митрополит Яков, Смолянският епископ архимандрит Висарион, архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан и местни свещеници. Празникът почетоха кметът на Асеновград д-р Христо Грудев, зам.-кметът инж. Петър Петров, кметът на Куклен Мария Белчева, представители на военното поделение в града, на бизнеса и много други хора, дошли в църквата, за да се помолят за здраве и да почетат Светеца, покровител на бедните, децата, моряците, рибарите, пътешествениците, търговците, банкерите и др.

В своето слово, по повод празника, митрополит Николай сподели, че вярата ни трябва да е чиста и спрямо нея да градим нашия живот, изпълнен с кротост духовна сила и смирение. Митрополитът призова всички да обединят молитвите си за скорошното оздравяване на патриарх Неофит. Богослужението завърши с Многая лета.

Митрополит Николай поздрави всички, присъстващи в църквата на днешния празник, като изказа благодарност и удовлетворение от това, че и той самият носи името на големия светец Николай Чудотворец. Днес празнуват, носещите името на Светеца или производни имена. Това са над 186 хил. души у нас – над 52 хил. жени и почти 135 хил. мъже. Пожелаваме им хубав празник и със здраве да си носят името!