Със заповед на министъра на отбраната е обявен конкурс за заемане на 185 вакантни войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски в градовете София, Стара Загора, Хасково, Ямбол, Карлово, Казанлък, Плевен, Шумен, Благоевград, Сливен, Асеновград, Смолян, Пловдив и с. Мусачево. До 22 март 2019 г. кандидатите, завършили граждански средни или висши училища, трябва да подадат лично писмено заявление за приемане на военна служба до командирите на военните формирования чрез структурите на Централното военно окръжие. Конкурсът ще се проведе за времето от 13 до 21 май 2019 г. и включва изпит по физическа подготовка, тест за проверка на общата култура на кандидатите и събеседване.

4-ти артилерийски полк в Асеновград ще назначи трима военослужещи за 152 мм-во оръжие – гаубица Д-20, един електрооcветител и шестима шофьори. За 6-те шофьорските длъжности задължително ще се изисква категория C, каза за ТВ САТ КОМ капитан Емил Григоров, старши специалист в командването на Четвърти артилерийски полк в Асеновград.

„Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:

– физически здрави,

– психически пригодни,

– да са минали всички прегледи във Военна болница -Пловдив и София, успешно да са минали и психотеста, на който ще бъдат подложени.

– да не са не по-възрастни от 28 години.“

За повече и по-подробна информация, желаещите могат да се обърнат към Военно окръжие Пловдив, където разполагат и с целия набор от документи за кандидатстване. В асеновградското поделение всеки може да получи информация, но необходимите документи се намират само във Военните окръжия. Срокът за подаване на документацията е до 22 март, а изпитите с одобрените кандидати ще се проведат в асеновградското поделение през първата половина на месец май, каза още капитан Григоров.

Освен на посочените в обявата телефони, кандидатите за участие в конкурса могат да получат допълнителна информация и на телефона на националната кампания „Бъди войник“: 0700 20 407

Кои са плюсовете на професията войник и стимулите да сложиш униформа?

Кап. Григоров: „Военнослужещите са държавни служители, първа категория труд, пенсионират се 9 години по-рано от останалите жители на РБ, които се пенсионират на 64 и на 65 години, а ние се пенсиониранме на 55 г. възраст.

Отделно от това да си военослужещ има и социални привилегии, като право да се ползват почивните бази на Министерството на отбраната, да се ползват Военните болници, при нужда, имаме много добро лекарско осигуряване, както във Военна болница в Пловдив, така и във Военно медицинска академия в София.

Важна е тръпката да си човек с униформа и да служиш на майка България. Аз повече от четвърт век съм военослужещ и мисля, че съм дал и продължавам да давам това, което се изисква от мен.