Добростански бисер

На 5 км. от красивото планинско село Добростан се намира пещерата „Добростански бисер“. „Това е един от най-посещаваните обекти, до който се достига след приятна и лека разходка из невероятно красивата природа на Родопа планина. Служителят на ОП „Туризъм“ към община Асеновград, който съпровожда туристите, разказва
любопитни факти от пещерния живот на обитателите“ – това заявяват от асеновградската общинска администрация във връзка с предстоящото отваряне на пещерата за посетители. Това ще се случи на 1-ви май. Припомняме, че „Добростански бисер“ не посреща туристи целогодишно, най-вече заради колонията прилепи, която живее там и не бива да бъде обезпокоявана през зимния период. Към есента пещерата затваря врати, а на пролет отново ги отваря за хората, които желаят да я посетят.

В пещера „Добростански бисер“ могат да бъдат разгледани образуванията сталагмити и сталактони. Според легендите, в нейните „Синтрови езера“ има пещерни бисери.
„Пещерата е много лесно достъпна. С цел безопасност е монтирана метална стълба на входа. Със своите 727 м. дължина тя е предизвикателство за приключенеца в туризма. Сред интересните подробности са и 15-метровата дълбочина на входния отвес, както и фактът, че за пръв път пещерата е проучвана през 1963 г.“, казват още от Община Асеновград.
След като отвори сега, през месец май, „Добростански бисер“ ще затвори отново през септември.  Тя обаче не работи за индивидуални посещения всеки ден, а от петък до вторник, между 9 ч. и 18 ч. В сряда и в четвъртък пещерата също може да бъде разгледана, но от групи поне от 15 души. В такъв случай посещението става по предварителна заявка.