За седма година Европейската мрежа на службите на пътна полиция организира Ден без загинали на пътя в рамките на Дните на безопасност на пътя между 16 и 22 септември. Тази година мотото на кампанията е „Остани жив! Пази живота!“.

През днешния ден всички знаци с възможност за дистанционно изменение, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“, са с апел към шофьорите да карат внимателно и разумно, защото безопасността при пътуването е най-важна. От АПИ заявяват, че за поредна година подкрепят кампанията, чието мото за 2022-ра е „Остани жив! Пази живота!“.
Целта на инициативата е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти, като се припомни на участниците в движението, че на първо място трябва да мислят за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Специално за днешния ден се цели да се постигне резултат от НУЛА загинали при ПТП.
За първото шест месеца на годината броят на загиналите в област Пловдив е 24, ранените са 418. Това показват данни на КАТ-Пловдив. Притеснителното е, че в сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените – с 48. Общият брой на тежките катастрофи сега е 330. За изминалата година пловдивска област е първенец в черната статистика за най-много тежки произшествия в страната с пострадали хора. В пловдивско тези случаи са 731.
„Данните за пътно-транспортните произшествия на територията на Пловдивска област са обезпокоителни. Статистиката от последната година показва сериозно нарастване броя на катастрофите с тежко пострадали и загинали. Приветствам кампанията, защото само с контролни и наказателни мерки, без участието на цялото общество, няма как да се справим с неразумното поведение на пътя, което за жалост води до много печални последствия“, коментира областният управител Ангел Стоев.