На 26-ти октомври почитаме един от най-обичаните и тачени християнски светци – Св. Димитър. На този ден към църквите и параклисите в асеновградско, носещи името на светеца, винаги се стичат множество вярващи. 

Храм „Св. Димитър“ е известен като първата църква в Асеновград. Ето защо не е чудно, че той е един от най-посещаваните и поддържани такива на територията на града. Особено на днешния голям празник, тук прииждат хора, дошли да се помолят за здраве на Св. Димитър. Празничното богослужение тук днес бе ръководено от отец Илия. А пред църквата срещаме един от църковните настоятели и дарители, които се грижат за това храмът да бъде приветлив и да посреща с отворени врати миряните не само на Димитровден. Христо Трифонов сподели с нас, че много хора помагат за поддръжката на храма, като той се посещава целогодишно от миряните.

Подобно на Игнажден, и Димитровден се характеризира с т.нар. „полазване“ или гадаене по първия гост, който влезе в къщата. Ако той е добър човек и годината ще е хубава. Ако пък времето на Димитровден е топло, каквото всъщност бе днес, такова ще е и навръх Коледа. Поверията, свързани с празника са много, а също така и имениците. Само на територията на община Асеновград празнуващите своя имен ден са близо 2000 хиляди души. Разбира се, най-много от тях са носещите името Димитър – цели 1677 представители на мъжкия пол. Представителите на женския пол, на име Димитрина в асеновградско са 153. Димитрия се казват 24 жени, Димка – 21 и Дима – 7. Мъжете на име Димо, които също празнуват днес, са 34-ма.

Честит празник на всички именици!