Телевизия ТВ САТ КОМ

На Еньовден освещават новопоставения кръст над параклис „Св. Йоан Предтеча”

Неслучайно Асеновград е наричан Българският Йерусалим, Свещената порта на Родопите и т.н. В асеновградско има множество храмове и параклиси, а вече и няколко кръста, които се извисяват над града. Последният такъв кръст бе поставен съвсем скоро при параклис „Св. Йоан Предтеча”, познат на гражданите като „Св. Ян”. Инициативата тук е поета от асеновградчанина Аспарух Атанасов. Той сподели с нас, че да се постави подобен кръст на такава височина не е толкова лесно – изисква се време и доста работа. Цялата подготовка е отнела около месец и половина.  Аспарух обаче не е сам в това свое начинание – младият асеновградчанин получава подкрепа от много свои приятели, на които не пропусна да благодари.

Кръстът тежи 300 кг., висок е 9 метра, а под него има излят около 4 тона бетон. Намира се извън огражденията на параклиса, тъй като „Св. Йоан Предтеча” е паметник на културата. Навръх храмовия празник на параклиса, на Еньовден, е планирано и кръстът да бъде осветен, допълни Аспарух. Самият той е убеден, че поставянето на кръста определено има смисъл и светият символ, подобно на останалите като него над града, ще пази от високо всички асановградчани.

Повече по темата и разговора ни с Аспарух гледайте тази вечер в новинарската ни емисия от 19:30 и повторението й от 22:00 часа!

Exit mobile version