Изключително активни са асеновградчани когато се повдигне въпросът за проблема с безстопанствените кучета, но оплакванията се оказва, че остават само на ниво „социални мрежи”. Едва няколко на брой са подадените официални сигнали до Общината за бездомни кучета, като част от тях дори не са за територията на града.
Според някои, сигнали не се подават до Общината, тъй като процедурата е една и съща и не се предприемат адекватни и дългосрочни мерки за справянето с проблема с бездомните кучета. Зам.-кметът инж. Петър Бояджиев всъщност потвърди, че по този въпрос действително се действа единствено така, както предвижда законът. „Не е важно нашето лично мнение какво, а какво казва законът”, посочи Бояджиев, като уточни, че кучетата се прибират, обезпаразитяват се и се връщат обратно на същото място.
Изграждането на приют за кучета в Асеновград, което няколкократно е споменавано от Градската управа като вариант за справяне с този проблем, се оказва, че е почти невъзможен и изключително скъп вариант. Разглеждан е въпросът, но, по думите на зам.-кмета, сумите са фантастични.
По притеснителното, споделя Бояджиев, е фактът, че в Асеновград „пристигат” кучета от други населени места. Така в крайна сметка често се улавят кучета, които дори не би трябвало да са на територията на Асеновград, а отново се връщат тук , след като бъдат обезпаразитени.