Преброяването на бездомните кучета се извършва на всеки две години след заповед на Министъра на земеделието, храните и горите. Акциите се провеждат в изпълнението на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България. В края на миналата година общинската администрация на Асеновград извърши преброяване на безстопанствените кучета и оценка на популацията им на нейна територия. В преброяването участваха представители на отдел „Екология и околна среда“ към Община Асеновград, съвместно с представители на неправителствената организация „Дай лапа“, кметове и кметски наместници по населените места от територията на общината.  Резултатите от преброяването показват, че са обходени 361 улици в Асеновград. Преброените кучета са 180, от които 75 маркирани и 105 немаркирани. Направен е оглед и по селата, където са проучени още 642 улици. Преброените там безстопанствени кучета са 248 кучета, от които 18 маркирани и 230 немаркирани.

Междувременно при нас пристигна поредният сигнал за бездомни кучета  които тормозят жителите на квартал „Запад“. Наш екип провери сигнала. В момента на проверката засякохме бездомни кучета, които самостоятелно обикаляха из улиците и между блоковото пространство на квартала. Живеещи в района споделиха, че денонощно виждат групички от по 7-8 кучета, които обикалят из квартала. Хората не могат да спят, заради кучешкия лай нощем. През деня често тръгват след хората и това ги стресира. „Има недобросъвестни стопани, които изхвърлят кучетата си на улицата и ги оставят на произвола на съдбата“, коментираха още хората.
Проблемът с бездомните кучета в Асеновград  е постоянен от години и до момента решение няма. Законовата мярка е четириногите да се приберат от специализираните органи, да се кастрират и обезпаразитяват, след което да се върнат на мястото, откъдето са взети. Кога и как ще се реши този проблем, все още не се знае.