Снимка: 3extreme

За 7-ма поредна година в Асеновград се проведе традиционният Коледен крос. Стартът му бе от центъра на града до Асенова крепост и обратно, а дължината му бе точно 5 км.. Тази година спортното мероприятие, организирано от ЦМИР Асеновград (Център за местни инициативи и развитие), с помощта на Община Асеновград, имаше благотворителна насоченост в помощ на Лизавета Иванова, която страда от множествена склероза и се нуждае от средства за лечение.

В кутията за дарения днес за няколко часа бяха събрани 1115 лв., които ще бъдат внесени по сметката на Лиза.

А иначе, желаещите да потичат предколедно днес и да се заредят с много емоции за идващите празници, бяха наистина много. Осигурените за мероприятието от Общината тениски с надпис „Коледен крос“ не стигнаха за всички, които извиха опашка за регистрация. Над 300 участника, най-младият от които на крехките 2 годинки, а най-възрастният – на достолепните 83. Това бе Йордан Кожухаров, поет и председател на литературен клуб „Орфей” в града. Той взе участие в спортното събитие заедно със своя внук и сподели, че е бил подготвен за днешния крос, тъй като редовно минава по маршрута. Гости на събитието от цялата страна също бяха дошли. Участваха бегачи от Пловдив, Първомай, Катуница, Димитровград, Стара Загора, Бургас, Плевен, Сливен, Тополово, Червен и Избегли.

Стартът на състезанието даде Дядо Коледа, с когото всеки от участниците и зрителите можеха да се снимат за спомен.

Представители на няколко спортни клубове също взеха участие – Тритон екстрийм, 3extreme, Тракия, Маратон Пловдив, Персенк Ултра, 5км рън, отборите на гребците и много други любители на спорта, казват организаторите. 

Преди старта всеки от участниците получи стартов номер, тениска и шапка, а след финиша – почерпка, осигурена от фирма „Амбелино“ Асеновград. Организирана бе и традиционната томбола с награди за участниците в кроса. Спортният празник бе документиран напълно безвъзмездно и с дрон. 

Новост тази година бе отправената към всички участници, най-вече към гостите на града, покана, да посетят след кроса и други събития или места в и около града ни. Посочените варианти бяха много и разнообразни, като например: разходка по Екопътека „Кутра”, посещение в галерия „Крис”, Историческия музей – за музейната експозиция и благотворителен базар, на топла или студена напитка в Бар КоШиПрайм, на дегустация на местни вина във винарска изба „Дядо Пламен”, на поход „По пътя на римските легиони”, на посещение на многобройните църкви и параклиси в и около града ни. Успоредно с кроса, в Асеновград течеше и събитието по залесяване на терена до Спортната зала – „Засаждане на Гората на живота”, в памет на Георги от Асеновград.

Ценна помощ за перфектното протичане на събитието организаторите получиха и от клуб „Тангра“, които бяха по трасето и се грижиха за бегачите, от мобилният доброволец с колело Никола Петров, както и от момичетата и момчетата на старт-финала, споделят от ЦМИР и изказват своите благодарност към всички.