Право на безплатна електронна винетка имат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Отпускането на такива винетки става по облекчен ред и в сравнение с преди значително е намалена административната тежест, посочват от Дирекция „Социално подпомагане” – Асеновград. Към заявленията – декларации сега се прилага единствено копие от пълномощно, ако има такова, и не се изискват други документи, тъй като за тях се прави проверка по административен път, уточняват от Дирекцията
Хората с увреждания могат да подадат заявлението си в дирекция „Социално подпомагане“, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път. Дирекциите обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването на документите, ето защо не е необходимо заявленията да се подават по рано от 10 дни преди изтичането на валидността на старата винетка.
До момента в асеновградската дирекция са подадени 443 заявления, на 230 вече са издадени ел. винетки. През изминалата 2019-та пък са предоставени над 2700 безплатни винетки на жители на община Асеновград.