В навечерието на празника Трифон Зарезан бяха наградени победителите в асеновградския конкурс „Най-добро домашно вино, реколта 2023“. Надпреварата се провежда за 32-ри път, като тази година имаше участници от различни краища на страната.

139 са тазгодишните участници в конкурса за най-добро домашно вино, който Община Асеновград организира. 32-то издание на конкурса събра на едно място снощи майсторите винари, чиито вина бяха най-високо оценени и достигнаха до финала. Преди да се пристъпи към награждаването на победителите, кметът на Асеновград д-р Христо Грудев поздрави всички, включили се в конкурса, и им пожела, ако тази година не спечелят, другата година виното има да заслужи призовите места.

24 вина достигнаха до финала и дегустационната комисия реши кои от тях притежават качествата, за да получат титлата „най-добри“ в различните категории. Разбира се, в самото начало не стана ясно кои са призьорите. Най-напред всички финалисти получиха по един дионисиев венец, а също така и бъклица за вино, като комплимент, както и грамоти. След това вече бяха съобщени отличените – първо в категория „Червени вина“ за винар от асеновградския регион. Третото място тук спечели Димитър Вълчев с вино сорт Мавруд. Второто място бе отредено на Стамен Стоянов с вино от сорта Каберне фран. Първото място тук не бе обявено веднага, а бе оставено за накрая. Продължи се с категория „Бели вина“ – със своето Шардоне, победител стана Харалампи Желев. Николай Ангелов от Червен спечели в категория „Розе“, а Жана Стоянова от Перущица, която не присъства на награждаването, спечели със своя Пелин при „Изкуствено ароматизираните вина и пелини“.

Както винаги имаше награди за производители извън Асеновград. Третото място тук грабна Емануил Манев от Пловдив, второто получи Костадин Колев от Марково, а първи в тази категория стана Живко Аргиров от Първомай с вино сорт Каберне Совиньон.

А голямата награда в категория „Червени вина“ за винар от Асеновград тази година получи Васил Аргиров. Той грабна още няколко специални награди, като иноксов съд и кошница с мезета.

Наградата „Никола Македонски“ се присъжда на майсторите на мавруда. Тазгодишната бе присъдена на Иван Иванов от Крумово. Бе награден и най-младият финалист на конкурса – Румен Пергелов, както и най-възрастният – Димитър Павлов. Последва традиционнната клетва на винаря, а след това прозвуча и „Многая лета“.

Подробен материал от награждаването на най-големите майстори на домашно вино, участвали в тазгодишния конкурс, очаквайте тази вечер в новинарската ни емисия!