За 20-ти пореден път Исторически музей – Асеновград се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите“. На 18-ти май отбелязваме Световния ден на музеите и по-специално именно Нощта на музеите. За да не се дублират събитията, организирани в близкия град Пловдив на този ден, тези в Асеновград обикновено се организират на друга дата, припомни директорът на Исторически музей-Асеновград Иван Дуков. Така посещението на трите музейни сгради – Централната, Етнографската къща и Старинно училище „Св.Георги”, ще бъде с вход свободен на 17-ти май от 17 ч. до полунощ. Специално в Централната сграда на музея в 17:30 ч. ще бъде открита изложбата „Силата на амулетите” с артефакти от фонда на музея.

„Амулетите по своята същност са предмети изработени от различни материали и с различни изображения и знаци. Те са натоварени с апотропейна – магическа сила, за отблъскване на свръхестествените демонични сили. Най-често срещаните такива са накитите, които притежават богато семантично значение. Изложбата е представителна извадка на видове накити от различни исторически периоди“, посочват от Историческия музей.

При посещението ни в музея днес разбрахме и че вече е приключил един от проектите със 100% осигурено финансиране от Министерството на културата – подмяната на стъклата към витрините в Исторически музей-Асеновград. Проектът стартира в края на миналата година и както бе заложено, през месец май той вече приключи. Сега, освен че механизмите на новата стъклена част позволяват отварянето и затварянето на витрините да се извършва много по-лесно, самите стъкла са много по-устойчиви на удар и са с по-високо ниво на безопасност.

Съвсем скоро се очаква да стартира и другият, спечелен пред Министерството проект, за реставрация на фасадата на музея.

А в нощта на музеите се включва и Веси Пашалиева с джаз квинтет – тя ще изнесе концерт пред Историческия музей, заедно с виртуозите на пианото Мирослав Турийски, на бас китарата Александър Леков, с барабаниста Александър Каменов и китариста Благовест Янков. При лоши метеорологични условия, концертът ще се проведе в сградата на Старинно училище „Свети Георги”.