Община Асеновград получи съгласие от Областия управител да приложи режим на спешна мярка за удължаване на изтекли договори по транспортното обслужване на обществения транспорт. Новите договори са със срок до 1 година или до приключване на процедура по ново възлагане, ако това настъпи по-рано. Четири от договорите са сключени с досегашните превозвачи, един е прекратен с мотиви и има договор с друга фирма, обясни кметът на Асеновград Емил Караиванов.
След установени нарушения на договорните задължения по градски линии № 2 и № 3 системни неизпълнения на маршрутните разписания с по-малък от необходимия брой автобуси, Община Асеновград през 2016 г. няколкократно е налагала санкции на фирмата – превозвач „Комексмаш- Васил Пиронков” ЕООД. Поради доказана невъзможност за изпълнение на договора за извършване на превозите по градските автобусни линии №2 и №3, Община Асеновград като възложител на превозите по автобусните линии преустановява договорните си взаимоотношения с превозвача “Комексмаш- Васил Пиронков”ЕООД с изтичане на срока на допълнителното споразумение – 17.03.2017 год, огласи пред медиите кметът. Писменото ми искане до областния управител получи одобрение за даване на съгласие за пряко възлагане извършването на обществена услуга за превоз на пътници по градска автобусна линия №2 и градска автобусна линия №3 за срок до една година, считано от 18.03.2017 год. или до избора на изпълнител в резултат на проведена процедура по ЗОП, което от двете събития настъпи по-рано, допълни той. Такъв договор вече е факт с фирма „ Автотранс 2000” и е за срок от една година, каза още Караиванов.
Останалите четири договора имат едногодишно удължаване с настоящите превозвачи. Това са линиите Асеновград- с.Мулдава; Асеновград-с.Стоево; Асеновград-с.Милево, линия Асеновград- Пловдив през квартал Горни и Долни Воден и договорът за обслужване на маршрутните разписания по самостоятелна градска линия № 5. Тези три договора имат едногодишно удължаване с превозвача „Комексмаш- Васил Пиронков”, считано от 17.03.2017 година.
В същия регламент за едногодишно удължаване попада и договорът с фирма „Стойчев и син- Димитър Стойчев” ЕТ, обслужващ маршрутните разписания по линиите Асеновград-Пловдив; Асеновград-с.Три могили; Асеновград-с.Мостово; Асеновград-с.Добростан.
В момента Община Асеновград е в режим на нова открита процедура за възлагане изпълнението на отделни маршрути . Заради тежки процедури по съдебно обжалване на част от тези обслужвания, общината не успя да подпише нови договори. Стартът на едната процедура датира от март 2011 година, втората е от 2014 година, уточняват от общинска администрация