14 новопостъпили военнослужещи положиха днес военна клетва във военното поделение в Асеновград. Официалната церемония е част от честванията по повод Деня на Ракетните войски и артилерията, както и годишнините от създаването на 4-ти артилерийски полк и от Одринската епопея.

Tържествата в асеновградското военно поделение, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, започнаха от днес. Артилеристите празнуват на 11 март, но вече по традиция ден по-рано също има мероприятия в казармения район на 4-ти артилерийски полк. Едно от основните такива тук днес бе полагането на клетва от новопостъпилите войници. Първо командирът на 4 артилерийски полк – полковник Красимир Ташев поздрави всички военнослужещи.
Освен празник на артилерията, на 11 март се чества годишнината от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 94 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.
На строевия плац на полка бяха наградени отличили се военнослужещи и цивилни служители. Те получиха книги, които им бяха връчени от командира на полка, както и от зам.-кмета на община Асеновград инж. Петър Петров. Последва полагането на военна клетва от 14-те новопостъпили в 4-ти артилерийски полк войници. Всеки един от тях целуна знамето и изрече думите „Заклех се“, след което се разписа в клетвените списъци. Разбира се, прозвуча и химнът.
След като официалната част тук приключи, строят се отправи към параклиса „Свети Георги Победоносец”, намиращ се в казармения район. Там архиерейският наместник на асеновградска духовна околия отец Йордан Георгиев, заедно с отец Васил, отслужиха празничен молебен.
Пред параклиса полковник Ташев поздрави положилите клетва днес военнослужещи, а зам.-кметът Петър Петров от своя страна благодари на новопостъпилите за решението им да продължат професионалния си път в служба на Асеновград и на Република България.

През утрешния ден честванията в асеновградското военно поделение продължават.