Преди 20 години започна строежът на новата джамия в Асеновград – първата копка бе през 2001 г. Към днешна дата тя видимо е почти готова, с изключение на някои външни довършителни дейности. Влизайки вътре обаче се вижда, че ремонтът тук е напълно приключил. Огромният купол на джамията, както и стените й, са изписани с красиви стенописи и надписи от корана, дело на специалисти в тази област от Турция.

Сега предстои да бъдат получени съответните разрешителни, чака се Акт 16, за да може внушителният мюсюлмански храм да започне да функционира.

Първият етаж, където се провеждат самите молитви, е предназначен за мъжете. Вторият етаж е за жените. Има и специална стая с чешми, за да може всеки, преди да влезе за молитва да измие, ръцете, лицето и краката си. Това все пак не е задължително, ако е направено предварително вкъщи, уточни наместник мюфтията Осман Осман. Той посочи и че днес молитвата ще бъде в градинката извън джамията, но се надява при следващия празник  хората вече да бъдат вътре.

А след празника Курбан Байрам се очаква да бъде поставена и оградата пред джамията и ремонтът да бъде напълно финализиран.