Съгласно Заповед № 5/01.08.2023г, издадена от кмета на Червен, е обявен режим на водата в селото. Това информират от „Водоснабдяване и канализация“ – гр. Пловдив . Селото ще бъде без водоснабдяване в часовете от 11,00ч. до 17,00ч. и от 22,00ч до 06,00ч. В последния ден на юли бе издадена същата заповед и от кмета на Долнослав. Селото остава без водоснабдяване в часовете от 12,00ч. до 17,00ч. и от 22,00ч до 06,00ч. В началото на юли режим на водоподаването бе въведен и в асеновградското село Тополово. В съобщението на ВИК-Пловдив се уточнява, че вода ще има сутрин от 06,00 до 22,00 часа. Спиране на водоподаването от резервоар „Лещето“ ще е от 22,00 часа до 06,00 часа сутринта. Заповед за въвеждане на режим на водата има и в първомайското село Искра.                                                                                            Причината за ограниченото подаване на питейна вода към споменатите села е една и съща – намален дебит във водоизточника. При задълбочаване на сушата е възможно да се премине на друг режим, при което населението ще бъде уведомено, съобщават още от ВИК-Пловдив.Дружеството се извинява предварително за създаденото временно неудобство.
В района на споменатите асеновградски села от годинии има проблем с питейната вода. Преди година Община Асеновград даде старт на изграждането на нов хоризонтален дренаж и водопровод за допълнително водоснабдяване в с. Червен. Целта е осигуряване на по-добро водоподаване на селата от района. Съоръжението обаче все още не е въведено в експлоатация.
Жители на селата с режим на водата споделят, че едва издържат в тези жеги, без в чешмите им да тече жизнено необходимата течност.