На свое заседание Обществения съвет по социално подпомагане и услуги в община Асеновград прие проекта на Годишния план за развитие на социалните услуги за 2018 година. Под председателството на председателя Петко Чирпанлиев – общински съветник в община Асеновград, в заседанието на Съвета взеха участие секретарят инж. Мария Вълканова – зам.-кмет на община Асеновград и Ася Фотева – управител на Домашен социален патронаж, Албена Атанасова – директор на Дом за възрастни хора с физически увреждания, Албена Сиракова – представител на Дирекция „Социално подпомагане – Асеновград” и свещеник Васил Коройчев – представител на Архиерейско наместничество Асеновград.

Главен експерт в дирекция „Хуманитарни дейности” София Бечева представи на членовете Проекта на годишния план за развитие на социалните услуги за 2018 г. На обсъждане бяха подложени основните акценти, заложени в програмата, а именно:

  • преместване на Дневен център за деца с увреждания в сградата на бившия ДДЛРГ „Таню войвода”. За целта е предвиден ремонт на първи етаж на сградата, който е осигурен от община Асеновград по приоритетна ос 5 „Регионална социална инфраструктура” по процедура „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за деца” по ОПРР 2014-2020г.
  • община Асеновград да кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане /АСП/ за разкриване на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания с капацитет от 20 места като държавно делегирана дейност.
  • промяна във вида на социалните услуги във връзка с измененията в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Приетият Проект ще бъде подложен на гласуване на заседание на Общински съвет Асеновград.