„ВиК – Пловдив“ е самостоятелно дружество, върху което община Асеновград няма правно основание да осъществява контрол, да налага санкции или да взема отношение по извършване на работата на служителите в организацията. Всички казуси, които възникнат на територията на община Асеновград, свързани с водопроводната и канализационната мрежа, гражданите следва да отнасят до ВиК – Пловдив или по-горни инстанции. Обръщаме внимание на всички потребители, че имат договор с ВиК – Пловдив и за услугата, която им се предоставя, се заплаща именно на дружеството. Община Асеновград не е страна по гореспоменатия договор.”

Така от Общината коментират казуса с честите ВиК аварии в града и желанието на гражданите градската управа да вземе отношение по него. В становището на Общината се казва още, че „Съгласно действащото законодателство, община Асеновград е собственик на водопроводната и канализационна мрежа, изградени на територията на общината. Съгласно изискванията на чл.198 (б) от Закона за водите, в сила от 24.09.09 г., т.2 – управлението на ВиК системите в границите на обособената територия е разпределена между държавата и общините или между няколко общини. Община Асеновград е предала всички свои собствени ВиК системи на асоциацията по ВиК – Пловдив. Съгласно чл.37 (1), асоциацията предоставя на ВиК оператора изключителното право да стопанисва, поддържа и експлоатира ВиК системите и съоръженията в обособената територия.”

Уточнява се и че през последните две години водното дружество е изградило над 10 обекта в асеновградско, като при тях от ВиК – Пловдив са извършили направата на водопроводи и канализация, а Община Асеновград е възстановила и ремонтирала настилките.