Общината продължава да разширява обхвата на системата за видеонаблюдение, като за целта ще се инвестират 40 000 лв. Вече е обявена процедура, чрез която се очаква да се предоставят най- добрите оферти, с които да се доизгради и разшири възможния на този етап обхват за видеонаблюдение. Заданието е за „Доставка и монтаж на системи за видеонаблюдение на обекти към Община Асеновград“. Първата част на възлагането е „Доизграждане на системата за видеонаблюдение в Асеновград“ на точките:

Върху сградата на полицейската приемна на ул. „Кокиче”

Кръгово движение – ул.”Васил Левски”, ул. „Цар Иван Асен II”, ул. „Александър Стамболийски”

Кръстовище –ул. „Цар Иван Асен II” и ул. „Миньор”

Кръстовище –ул. „Цар Иван Асен II” и ул. „Асенова крепост”

Кръстовище –ул. „Цар Иван Асен II” и ул. „Княз Борис I”

Следващите обекти са: „Камери за видеонаблюдение – за Старинно училище “Свети Георги“ и „Изграждане на видеонаблюдение в Детска ясла с детска млечна кухня“.

Кметът д-р Емил Караиванов съобщи, че изричните изисквания от страна на Общината са компонентите от системата за видеонаблюдение, които следва да бъдат доставени и пуснати в експлоатация, да са съвместими със съществуващата система за видеонаблюдение, което означава – да са съвместими със съществуващия мониторинг-софтуер, инсталиран в РУП – Асеновград, да позволяват наблюдение в реално време, да позволява преглед на запис.

Описани са прецизно вида и класа на камерите, които се изискват, какви защити да имат и доставката да осигури всички необходими аксесоари и консумативи, описани подробно в заданието. Стойността, в която трябва да се вместят офертите е 39 666 лева без ДДС. Срокът за подаване на офертите е 30 октомври, а отварянето на същите е насрочено за 31 октомври.

Моите надежди са процедурата да има достатъчно интерес така, че по-бързо да стигнем до възлагане и реализиране на дейността и включване на тези нови точки на видеонаблюдение в реален режим на работа и полза от тях за сигурността на граждани и общинско имущество, както и на публични места из Асеновград”, коментира градоначалникът. Той информира също, че от 23 октомври в активен режим на работа са другите камери за градско видеонаблюдение. Те се намират преди моста на хотел „Асеновец”, на кръговото кръстовище при Бачковския разклон, до сладкарница „Нико” и до бензиностанция „Шел”. Камерите бяха временно извън работен режим заради ремонтно-монтажните дейности по водния цикъл на Асеновград, които наложиха електрозахранването им да бъде прекъснато като мярка за безопасност.