Общата сума за цялостно възстановяване на свлачището в района на Асенова крепост, за която Общината кандидатства, е в размер на 2 121 000 лв.
„От тези пари получихме половината. От тогава са изминали 21 месеца и ние продължаваме да чакаме”, коментира кметът на Асеновград д-р Емил Караиванов.
За свлачищата в района на Община Асеновград бяха отпуснати 1 207 000 лв., с които бяха извършени дейности по укрепване на 3 свлачищни участъка, които бяха най-спешни за възстановяване по този път.
Неколкократно от ръководството на града са депозирали искания за отпускане на остатъка от сумата за възстановяване на свлачищата, но до момента резултат няма. „Още миналата година ние подадохме повторно писмо по преписката с Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане– на 14.06.2016 година. За съжаление не получихме отклик и сега през февруари сме изпратили ново писмо, с настояване за незабавни мерки и отпускане на средства”, категоричен бе кметът д-р Караиванов и допълни: „Този път очакваме да има резултат, защото необезопасените свлачища по пътя за и над Асенова крепост няма да чакат бездействието на институциите”.
Кога ще има резултат и отпуснато финансиране – предстои да разберем.