Общо 24-ма асеновградчани се включиха в акцията по кръводаряване, която се проведе вчера и днес в сградата на Община Асеновград. Акцията е традиционна за града и се провежда два пъти годишно.

В рамките на два дни в Асеновград се проведе традиционната акция по кръводаряване, организирана от Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив, съвместно с община Асеновград. Акцията стартира през вчерашния ден и приключи днес, като интереса към нея от страна на асеновградчани, не бе никак малък. Около час преди края на днешната кампания през кабинета бяха преминали 10 души, но чакаха още.

Д-р Ирена Колева от центъра по трансфузионна хематология сподели с нас, че всяка капка кръв е важна, поради което и благодари на всички, които откликват при подобни акции. Важно е да се отбележи, че взимането на кръв не е опасно за организма, дори – напротив. При жените, които искат да дарят кръв, има условие те да са над 50 кг., мъжете трябва да са над 60 кг. Изключително важни показатели са кръвното налягане и хемоглобина в момента на даряване на кръвта, така че това се проверява предварително от екипа на място, паралелно със събирането на информация за цялостното здравословно състояние на кръводарителя. След кръводаряването е добре да не се натоварваме в рамките на няколко часа, да пием повече течности и задължително да не пушим, тъй като това допълнително понижава кръвното.

Така настоящата акция тук приключи около обяд. Общо безвъзмедните кръводарители са 24-ма – 10 са дарили кръв през вчерашния ден, 14 – днес. От центъра по трансфузионна хематология припомниха, че обикновено акциите в Асеновград са два пъти годишно, така че може би към края на лятото можем отново да очакваме екипа в града.