Съединението на България е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес. До Съединението се стига след народни бунтове в много български населени места, координирани от Българския таен централен революционен комитет.                                                                                                             Тържествената програма в Асеновград започва още в навечерието на празника.
На 05.09.23 година (вторник) от 10:00 часа в село Конуш пред църквата „Св. Атанасий” ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност и в памет на участниците в Конушенската чета.
В 12:00 часа пред паметника на поп Ангел Чолаков в село Новаково ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност и в памет на поп Ангел Чолаков.
В 18:00 часа на сцената на площад „Акад. Николай Хайтов“ в Асеновград е планиран празничен концерт-спектакъл на ансамбъл „Пирин” под заглавието „Между девет планини”.
На 06.09.23 г. (сряда) от 09:00 часа, в градинката срещу ЖП гара – Асеновград, слово ще изнесе Иван Дуков – директор на Исторически музей – Асеновград. В знак на признателност ще бъдат поднесени цветя пред паметната плоча на Пере Тошев.
В 09:45 часа на централния площад на Асеновград -„Акад. Николай Хайтов“ ще се извърши Тържествен ритуал по издигане на националното знаме на Република България, с участието на IV Артилерийски полк.