Разследващи полицаи от отдел „Икономическа полиция” към ОДМВР – Пловдив работят през последните месеци по няколко идентични сигнали за неправомерно изтеглени парични суми от банкови сметки на потърпевши граждани без тяхно знание под формата на онлайн кредити. Оперативните действия по разкриване на измамната схема се реализират под наблюдението на Районна прокуратура – Пловдив. Целта е да бъдат заловени всички измамници, които са част от въпросната схема.
От областната дирекция на полицията в Пловдив призовават, хората да бъдат много внимателни при предоставянето на личните си данни, за да не станат жертва на измамния сценарий, който в общи линии има следния механизъм:
Престъпниците използват мобилни приложения на определени компании, които дават възможност за отпускане на онлайн кредити на физически лица, без необходимост за тяхното присъствие в банков офис. Основното изискване на тези интернет платформи е т.нар „лицева верификация” на клиента, при която самоличността му се потвърждава, като се въведат идентификационните данни от личната карта и се направи снимка на неговия образ. Жертви на измамниците стават основно млади хора на възраст между 20 и 25 години. За да получат личните им данните и снимката им, престъпниците използват различни правдоподобни обяснения, свързани с благотворителност – организиране на дарителска кампания за деца сираци, хора в неравностойно положение, с тежки здравословни проблеми и т.н. След като получат необходимите данни и се осъществи преминаване на електронната идентификация на потърпевшия, измамниците кандидатстват от негово име за кредит в дадена банка. След като съответната сума бъде отпусната, тя се превежда в автоматично открита сметка. След това, чрез интернет банкиране, парите се насочват към сметки на подставени лица, които извършват тегленето им от каса или банкомат.